top of page

Mijlpalen


Nog anderhalve maand en dan bestaat mijn bedrijf drie jaar. Het is tijd om terug te kijken, maar ook vooruit. Wat is er allemaal gebeurd in drie jaar ondernemerschap en waar wil ik naartoe? Om met de eerste vraag te beginnen, veel!

Januari 2016 ben ik voor mezelf begonnen. Iets wat ik al mijn hele werkzame leven ambieerde. Hoewel ik wel iemand ben die dienstbaar is, lukt dat toch moeilijk onder een werkgever, zo is gebleken. In het eerste jaar werkte ik parttime voor mezelf. Ik was weer aan het opkrabbelen na een moeilijke tijd, waarin ik ben gescheiden en verhuisd en ik mezelf opnieuw moest uitvinden. Ik heb veel geleerd in die tijd en keuzes gemaakt die aan de basis staan van het leven dat ik nu heb.

Door het ondernemerschap in de eerste instantie parttime te doen, had ik wel een basis voor mijn levensonderhoud en kon ik van daaruit mijn bedrijf verder vorm geven. Stap voor stap kwam ik steeds verder, bedacht ik mijn eigen werkwijze en ontdekte ik steeds meer waar ik goed in was en waar wat minder. Zo was werken vanuit huis niet mijn sterkste kant, want daar was veel te veel afleiding. Dus heb ik in het voorjaar van 2017 besloten een kantoor te huren. Onlangs ben ik weer verhuisd en nu zit ik op een erg inspirerende plek, waar ik leuke mensen om me heen heb.

Ik leerde dat ik nog zorgvuldiger moest werken en dat daar wel een valkuil ligt. Ik leerde ook dat er best wel veel goede tools zijn die me goed helpen plannen en organiseren. Ik bouwde mijn eigen website en maakte mijn eigen logo, samen met mensen die mij daarbij konden ondersteunen. Ik wilde elektrisch rijden, dus toen ik genoeg opdrachtgevers had, kon ik dat gaan doen! Ik leerde dat als ik doelen stelde en er op vertrouwde dat het goed zou komen, dat ook zo was.

Dan was er nog de vraag, "wat ben ik waard?". Het moeilijkste als beginnend ondernemer is het vaststellen van je tarief. In sommige sectoren is dat makkelijk, want dan doe je gewoon hetzelfde als de concurrent (en is er eigenlijk niet zo veel concurrentie op prijs). Maar bij administratiekantoren liggen de prijzen best wel veel uiteen. Ik vroeg ooit €55,- per uur aan mijn eerste klant en eindigde uiteindelijk op €40,-. Inmiddels zit er groei in mijn min tarief en zijn er meer tarieven, diensten en abonnementen bijgekomen. Zojuist heb ik voor de tweede keer een tarieflijst gepubliceerd op mijn website.

En dan kijk je naar de toekomst. Mijn klantenbestand groeit en daar ben ik blij mee. Soms moet je afscheid nemen van een klant, omdat bijvoorbeeld de samenwerking niet loopt of omdat de klant besluit zijn/haar bedrijf te stoppen. Dat is altijd jammer. In deze tijd van reflectie ga je nadenken over de toekomt. Ik ga mijn bedrijfsnaam veranderen. Niet veel, een beetje maar. Dennis Westerhof Administratie & Projecten wordt vanaf 1 januari Administratiekantoor Dennis Westerhof. Dat klinkt een stuk professioneler en mensen weten beter waar ze aan toe zijn. Ik ga inzetten op betere software, door over te stappen naar Twinfield. Zo kan ik mijn klanten nog beter van dienst zijn en de administraties sneller inboeken. Ik wil een betere omzet halen, zodat ik meer kan investeren in kennis en apparatuur. Daar ga ik voor in 2019!

Blik jij wel eens terug en wat zijn jouw doelen voor de komende tijd?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page