top of page

Leiderschapskwaliteiten


Ik zit al een aantal jaar op LinkedIn en regelmatig gaat het over leiderschap. Dit in combinatie met management, terwijl managers dikwijls worden vervloekt. Het gaat dan over leiderschapsstijlen en -kwaliteiten. Wat maakt een goed leider en zou je die überhaupt wel kunnen maken?

Sinds mijn negende ben ik actief bij scouting. Het leren samenwerken en het stapsgewijs groeien naar zelfstandigheid zit in de haarvaten van de organisatie. Veel mensen die je spreekt, in alle rangen van de bevolking hebben negen van de tien keer wel eens op scouting gezeten en hebben hier overwegend goede herinneringen aan.

Scouting leert je niet alleen samenwerken en zelfstandig worden, maar door de jaren heen leer je ook je team leiden en hier de verantwoordelijkheid voor nemen. Zo krijgen de oudere kinderen van een speltak meer verantwoordelijkheden en leren ze om de jongsten onder hun hoede te nemen. Daarnaast geven ze de kennis door die ze ooit zelf hebben geleerd.

Veel kinderen worden, naarmate ze richting volwassenheid gaan zelf leiding van een van de speltakken en later zullen een aantal van hen ook in het bestuur van de groep terecht komen. Anderen gebruiken hun kennis en expertise om regionale of landelijke activiteiten te organiseren.

Met een doorlopende leerlijn en een structuur waarbij persoonlijke groei voorop staat kan ik met zekerheid zeggen dat ik op scouting vele malen meer heb geleerd, dan dat ik ooit op een management opleiding zal leren. Omdat het niet toepassen van kennis uit een tekstboek of college is, maar door ervaring zit leiderschap in het DNA van vele scouts, waardoor ze een natuurlijk overwicht hebben en makkelijk kunnen denken in samenwerkingsverbanden. Ook voor mij is dit een van mijn kernkwaliteiten.

Voor leiderschap moet je vooral gevoel hebben. In zekere zin kun je dus zeggen dat het aangeboren moet zijn om een goede leider te zijn, anderszins, als je er van jongs af aan mee bezig bent, kun je het wel degelijk leren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page