top of page

Duurzaamheid?!


Iedereen heeft zijn mond vol van duurzaamheid. Bedrijven noemen zich al duurzaam als ze 0,01% van hun bedrijf energie zuiniger hebben gemaakt, terwijl ze voor tonnen aan grondstoffen aan de aarde ontrekken. Alles in het kader van MVO, Maatschappelijk Verantwoord ondernemen. Kun je tijdens de netwerkborrel ook zeggen dat je goed bezig bent! In mijn ogen werkt dat toch een beetje anders. Duurzaamheid is echter zo'n breed begrip. Voor mij betekent het de wereld beter achter laten dan je hem hebt gevonden. Dat valt nog niet mee in deze westerse wereld.

De wijze indianen gingen er van uit dat alles wat ze deden, voor de komende tien generaties geen negatief effect mocht hebben. Dat is nogal een vertrekpunt, maar ik vind het een mooie gedachte. Zelf ben ik opgegroeid in de jaren '80 en '90, toch wel zo ongeveer de tijd waarin het kapitalisme pas echt goed op stoom begon te raken. Ik ben gewend aan overvloed. Als je geld hebt kun je zo ongeveer alles kopen wat je hartje begeert.

De laatste jaren heb ik meer en meer geleerd dat je niet gelukkiger word van meer spullen. We leven in een turbulente tijd waarin we bewust worden dat we niet oneindig kunnen consumeren. Zoals Marianne Tieme zo mooi zegt: "Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht". Daar ben ik het hartgrondig mee eens! Natuurlijk ben ik ook maar een mens en doe ik wat ik kan.

Ik heb geen eigen moestuin en ik gooi ook wel eens een plastic verpakking bij het restafval, maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen. Zo hebben we geen televisie en eten we niet elke dag vlees. Ik heb LED lampen in mijn hele huis en we letten goed op het verbruik van water, stroom en gas. Stroom is Nederlandse windstroom en het gas is bos-gecompenseerd.

Ook zakelijk probeer ik zo duurzaam mogelijk te werken. Ik heb een bankrekening bij Triodosbank, zodat ik weet dat er niet in clusterbommen en schimmige zaakjes wordt geïnvesteerd. Ik werk vanuit huis, dus met diezelfde groene stroom en ik had tot voor kort geen auto. Carpoolen doe ik als het kan. Vanaf deze week rijd ik weer zelf een auto. De keus is gevallen op een Renault ZOE. Volledig elektrisch, dus geen CO2 uitstoot en met een affectieve actieradius van zo'n 120 km kan ik op nagenoeg al mijn afspraken komen.

Ik heb veel geleerd over duurzaam onder nemen en MVO, de laatste jaren. Mijn bedrijf is klein, maar mocht ik verder groeien, dan zijn dat wel de zaken die ik voorrang wil geven. Ook zou ik meer ondernemers willen helpen die toe willen naar een meer duurzame bedrijfsvoering, maar niet zo goed weten hoe. Ik denk dat de wereld echt een stukje beter aan het worden is.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page